Η δική σας άποψη

Σάββατο 30 Μαΐου 2015


Share This Post

9 σχόλια:

  1. Πρόκειται για μια γλυκιά και αισιόδοξη ιστοριούλα μιας 25χρονης κοπέλας όπου δίνει το δικο της αγωνα για τη ζωή. Είναι απο τα βιβλία που αξιζει να διαβαστεί απο τον καθένα μας. Χίλια μπράβο Μαρια μου και εύχομαι να φτάσει το βιβλίο σου πολύ ψηλά. Είσαι άξια συγχαρητήριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mia orea istoria me kathimetina prowlimata skepsis pu isos oli wionume kapia stigmi poli realistiki tha elega . sinxero tin Maria gia to spudeo tis ergo k eyxomai sintoma na exume k ales dimiurgies tis .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απόστολος Καμπαγιάννης2 Ιουνίου 2015 στις 1:04 π.μ.

    Μαρία, συγχαρητήρια για το όμορφο δημιούργημα σου. Είναι τόσο αληθινό και καθημερινό και αξίζει να το διαβασουνε όλοι. Περιμένουμε το επόμενο σου βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΡΙΑ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ,ΕΥΚΟΛΟΔΙΑΒΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟ, ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ..ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΣΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΒΟΥΤΣΕΛΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

    Ξεκινάμε με τον τίτλο. Είναι η πρώτη εντύπωση/ ερέθισμα για να πάρεις στα χέρια το βιβλίο. Ένας δυνατός θα τον χαρακτήριζα τίτλος και η αϕορμή για να ελκύσει τον αναγνώστη. Το περιεχόμενο. Εδώ τώρα έχουμε να πούμε αρκετά. Ξεκινάμε από τη δομή, το χτίσιμο του έργου. Χωρίζεται σε τρία μέρη με τη λέξη ζωή να κυριαρχεί και στα τρία, και να εξελίσσεται. Το κάθε μέρος αποτελείται από επιμέρους κεϕάλαια με ξεχωριστό τίτλο το καθένα, και ολοκληρωμένο νόημα, σαν μικρές επιμέρους ιστοριούλες – κρίκοι μιας αλυσίδας. Η πλοκή τώρα σε συναρπάζει και σε ορισμένα σημεία σου δημιουργεί μια ένταση. Η χρήση του αϕηγηματικού λόγου, της περιγραϕής, και του διαλόγου να εναλλάσσονται κρατούν το ενδιαϕέρον του αναγνώστη αμείωτο. Η αναλυτική περιγραϕή των συναισθημάτων, των κρίσεων που παθαίνει και προσπαθεί να ξεπεράσει η ηρωίδα, προκαλεί και στον αναγνώστη κάποια ένταση. Οι εικόνες από τη ϕύση και τη ζωή των ανθρώπων στην πατρίδα της και στη νέα πατρίδα, η λεπτομέρεια στην περιγραϕή δεν κουράζει, γιατί προσθέτει μια καινούρια εικόνα και παράλληλα μια καινούργια γνώση. Εικόνες όπως το πετρωμένο δάσος, και ο θερμοπίδακας κάνουν και τη ϕαντασία του αναγνώστη να συμμετέχει (νοερά). Αρκετές παρομοιώσεις (και δυνατές μάλιστα). Μεταϕορές δυνατές επίσης. Το λεξιλόγιο είναι πλούσιο και σε ορισμένα σημεία έχει και την ειδική ορολογία. Λέξεις σύνθετες. Και όλα αυτά γραμμένα σε μια γλώσσα απλή δημοτική και με χρήση αρκετών ϕράσεων της καθαρεύουσας προσδίδοντας έτσι ένα ιδιαίτερο ύϕος στον τρόπο έκϕρασης. Είναι μυθιστόρημα και η δημιουργία του συγκεκριμένου μύθου απηχεί στο σϕυγμό της πραγματικότητας. Οι νέοι άνθρωποι αναζητούν εργασία, δεν επαναπαύονται σ’ αυτό που έχουν, ψάχνουν για το καλύτερο. Παρατηρούμε μια ρεαλιστική εικόνα της πραγματικότητας. Πετυχαίνει μια χαρτογράϕηση ξεκάθαρη και λιτή της εσωτερικής πάλης του σύγχρονου νέου ανθρώπου με τον εαυτό του. Προβάλει το ατομικό άγχος αλλά και τα άγχη μιας ολόκληρης εποχής. Η αγωνία για τη ζωή, η πάλη και η λύτρωση που έρχεται με τη ϕυγή και το νέο ξεκίνημα. Η ηρωίδα αποκτά μια καθαρά προσωπική ϕωνή, υπερτονίζει τον αγώνα και την προσπάθειά της να ξεϕύγει από το ψυχικό νόσημα που την ενοχλεί και να βρει τον πραγματικό εαυτό της και τα «θέλω» της. Ένα άλλο στοιχείο που βοηθάει στην πλοκή είναι ο εσωτερικός μονόλογος, δημιουργεί μια ένταση. Τα μηνύματα που περνάει πολλά. Δεν θα το χαρακτήριζα καθαρά κοινωνικό μυθιστόρημα γιατί θεωρώ ότι υπάρχει μέσα και το ηθογραϕικό στοιχείο (περιγραϕή της ζωής στο χωριό και των κατοίκων ) όπως και το ψυχολογικό (κρίσεις πανικού). Η ανάγνωση γίνεται ξεκούραστα, είναι ενδιαϕέρουσα η πλοκή και μια αγωνία δημιουργείται στον αναγνώστη για την έκβαση της ιστορίας. Και μάθαμε και κάτι, τη Λεβάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αίσθηση που έχει κανείς όταν διαβάζει το βιβλίο της Μαρίας της Καλύβα είναι ότι μια πολύ καλή φίλη που έχεις καιρό να δεις σου αφηγείται τη ζωή της, και μάλιστα με απλότητα και κυρίως με ειλικρίνεια.
    Η φράση «ανοιχτό βιβλίο» ταιριάζει απόλυτα εδώ. Ανοίγοντας το βιβλίο κάθε φορά, νιώθεις ότι ανοίγεις ένα παράθυρο στην ψυχή της ηρωίδας, ότι ανοίγεις ένα κρυφό ημερολόγιο που απευθύνεται μόνο σε σένα.
    Πρόκειται καθαρά για ένα μυθιστόρημα ενδοσκόπησης. Σε εισάγει σε στον ψυχικό μικρόκοσμο ενός ανθρώπου με ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες, ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες με τις οποίες όμως μπορεί εύκολα να αναγνώστης και στον εαυτό του.
    Είναι δύσκολο να μην ταυτιστεί κανείς με το γενικότερο νόημα του βιβλίου: όλοι λίγο – πολύ έχουμε ονειρευτεί μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, κάποιοι την έχουμε κάνει πράξη. Η διαφορά όμως στο βιβλίο είναι ότι καθοριστική κινητήρια δύναμη γι αυτή την αλλαγή είναι μια αρνητική δύναμη, η δύναμη μιας ψυχικής πάθησης που σωματοποιεί έντονα φόβους και ανησυχίες και περιορίζει τόσο την καθημερινότητα που την κάνει αφόρητη. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση ωθεί την ηρωίδα να πάρει αποφάσεις δύσκολες αλλά ριζικές. Για να ληφθούν όμως οι αποφάσεις απαραίτητη είναι η ενδοσκόπηση. Η ηρωίδα χρησιμοποιεί τα ημερολόγιά της, πολύτιμοι σύντροφοί της σε αυτό το ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού και των πραγματικών "θέλω" της. να σκάψει κανείς πιο βαθιά. Η ηρωίδα μας, η Μελίνα, τολμά να φτάσει σε μια ανακάλυψη, που οδηγεί σε ανατροπή όλης της κοσμοθεωρίας της.
    Γιατί δεν φτάνει η αλλαγή επαγγέλματος, πόλης η χώρας. Έχω ακούσει μια φορά να λένε «δεν ωφελεί να αλλάζεις πόλη. Η πόλη είναι μέσα σου». Η αλλαγή της Μελίνας έγινε μέσα της αρκετό καιρό πριν πραγματικά αλλάξει τη ζωή της, μια κρύα μέρα που έκανε χειμωνιάτικες διακοπές στη Δράμα, για να καταλήξει το ταξίδι της μεταφορικά και κυριολεκτικά σε μια χώρα μακρινή όπου μαζί με τα άνθη της λεβάντας ανθίζει και η ύπαρξή της, και συνεχίζει αυτή τη διαδρομή.

    Εύη Ντάφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Στόχος ζωής η ζωή".
    Ο τίτλος του βιβλίου ήταν το ερέθισμα για να το διαβάσω.
    Οι εντυπώσεις μου όταν τελείωσα την ανάγνωσή του, άριστες! Η Μελίνα, η ηρωίδα του βιβλίου είναι το φωτεινό παράδειγμα της δύναμης και της αποφασιστικότητας. Ο άνθρωπος όταν έχει οράματα και στόχους βγάζει από τη ζωή του το "δε μπορώ" και εστιάζει στο "θέλω". Και ο στόχος γίνεται πράξη και η πράξη ικανοποίηση για όσα μπορεί να καταφέρει. Πετάει από πάνω του ότι νοσηρό του καταστρέφει τις στιγμές του και κάνει μια νέα δυναμική αρχή για ένα υγιές και εποικοδομητικό μέλλον.
    Μαρία Καλύβα συγχαρητήρια για την πρώτη σου συγγραφική προσπάθεια! Σου εύχομαι κάθε επιτυχία στο βιβλίο σου!

    Άντα Δημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρια μου το βιβλιο σου μου αρεσε παρα πολυ.Η ηρωιδα σου ειναι μια απο τις πολλες κοπελες που καθημερινα δινουν τον δικο τους αγωναστην εποχη που ζουμε [ειναι αναμεσα μας]...αξιζει να διαβαστει απο ολους......ειναι σαν να δειχνει τον τροπο να βγουν νικητες στον αγωνα τους...........να μην τα παρατουν..........συγχαρητηρια!!!!!!!!! και καλη συνεχεια στο εργο σου...... ευχομαι παντα επιτυχιες!!!!!!!
    Τζενη Μποτσκαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία, θερμά συγχαρητήρια! Πρόκειται για ένα βιβλίο που αποπνέει αισιοδοξία για τη ζωή, προσφέροντας ελπιδοφόρα μηνύματα μέσα στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Μας δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς μπορεί κανείς να αλλάξει ριζικά τη ζωή του, αφού πρώτα αλλάξει τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Η ηρωίδα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ψυχικά και παρά το νεαρό της ηλικίας της, καταφέρνει να βρει τον εαυτό της, με πολύτιμα εργαλεία τη φιλία και τον έρωτα, και να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής που της ταιριάζει. Κι όλα αυτά μ' ένα λόγο απλό, λιτό, που ρέει αβίαστα και φυσικά, με λεπτομερείς και όμορφες περιγραφές και πολλές αναφορές στη φύση. Καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες!
    Βούλγαρη Ρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή